Ulubione składniki

Kasza Jaglana
Proso, królowa zbóż! Jaglanka zawiera wiele minerałów i witamin, w tym żelazo, krzem, magnez i wapń. Składniki te mają bardzo pozytywny wpływ na kości, stawy, włosy i paznokcie. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ponadto skutecznie usuwa śluz z naszego organizmu, o czym powinny pamiętać wszystkie mamy, które włączając kasza jaglaną do diety swoich pociech podczas infekcji, skutecznie pozbywać się będą mokrego kaszlu i kataru.
* Źródło: gesundheit.de, fuersie.de, mamalyga.org
Owies
Owies zawiera bardzo dużo ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne dla dzieci do prawidłowego rozwoju. Bogaty jest w witaminę E, która jest znanym przeciwutleniaczem. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B i ważnych minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, mangan i miedź, owies wzmacnia zdrowie fizyczne. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Tłuszcz ten składa się z kwasu linolowego, który zapobiega rozwojowi miażdżycy, kwasu oleinowego i palmitynowego. Owies stymuluje układ nerwowy. Ziarno owsa zawiera błonnik, przez co stabilizuje poziom cukru we krwi. Nie można zapominać, że produkty owsiane dostarczają dużo energii i zapewniają piękne włosy i zdrową skórę.
* Źródło: eatsmarter.de, portal.abczdrowie.pl


Amarantus
W 100 g amarantusa znajdziemy duże ilości białka, węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym to cenne źródło błonnika, minerałów, antyoksydantów oraz witamin – przede wszystkim E i witaminy z grupy B. Produkty z amarantusem mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby z niedoborem żelaza. Amarantus to także źródło wapnia, i magnezu
* Źródło portal.abczdrowie.pl
Miód
M
iód jest często nazywany płynnym złotem. To bardzo dobrze znany środek domowy na przeziębienie i kaszel. Miód wzmacnia system odpornościowy, pomaga w irytującym kaszlu i przeziębieniu, jest bardzo dobrym zabójca bakterii i wirusów! Ponadto miód zawiera substancje bioaktywne i przeciwutleniacze. Ważne: Niemowlęta poniżej roku nie powinny dostawac miodu.
*Quelle: eatsmarter.de


Kokos
Kokos charakteryzuje się wysoką zawartością miedzi, dlatego pośrednio odpowiada za tworzenie neuroprzekaźników odpowiedzialnych za wymianę informacji pomiędzy poszczególnymi komórkami. Spożywanie kokosa stymuluje w ten sposób funkcje mózgu. Ma wysoka zawartośc błonnika, który wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego oraz funkcjonowanie jelit. Kokos zapobiega zaparciom i wzmacnia układ odpornościowy.
* Źródło: kokos-nuss.de
Orzechy
Orzechy są bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają bardzo mało wody, ale dużo tłuszczu, białka, węglowodanów i błonnika. Orzechy są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, ponieważ zawierają cholinę i lecytynę, budulce substancji przekaźnikowych, których mózg potrzebuje do swojej pracy. Orzechy są doskonałymi dostawcami kwasu foliowego i magnezu, a orzechy włoskie dostarczają nawet kwasy omega-3.
* Źródło: www.zentrum-der-gesundheit.de


Daktyle
Daktyle zawierają duże ilości żelaza, potasu i cynku.Dzięki tym składnikom daktyle są zasadotwórcze. Zawierają również dużo magnezu, który promuje regenerację komórek i bilans energetyczny.Daktyle zawierają sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit, jednocześnie oczyszczając je. Zawierają także mnóstwo antyoksydantów, które zwiększają odporność organizmu na rozmaite choroby. Warto je także jadać, gdy już dopadnie nas przeziębienie, oraz podczas rozmaitych stanów zapalnych, gdyż zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna: łagodzą ból, pomagają obniżyć gorączkę i zwalczać stany zapalne.
* Źródło: http://beszamel.se.pl/bakalie/dlaczego-warto-jesc-daktyle,4360/
Figi
Figi są nie tylko bardzo zdrowe, ale również bardzo smaczne i zawierają wiele ważnych witamin i minerałów. Figi są bogate w witaminę A, która jest bardzo dobra dla skóry i wspiera nasz wzrok. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla metabolizmu nerwów. Również magnez występuje na figach i promuje moc i energię. Dla dzieci, figi są szczególnie zdrowe, ponieważ mają one pozytywny wpływ na kości, skórę, włosy, poziom energii i wydajności.
* Źródło: www.gesundheit.de


Dynia
Dynia jest często określana jako zdrowa studnia! Wymieńmy korzyści zdrowotne: Beta-karoten zmniejsza stany zapalne, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, a także chroni skórę przed promieniowaniem UV. Witamina C wspomaga również układ odpornościowy i stymuluje produkcję kolagenu, co znajduje odzwierciedlenie w zdrowej skórze.Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika, co poprawia trawienie, wyrównuje poziom cukru we krwi i chroni przed chorobami serca.
* Źródło: zentrum-der-gesundheit.de
Buraki
Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. W bulwach można znaleźć witaminy, takie jak: A, B i C oraz minerały, z których najważniejsze to: potas, wapń, magnez, fosfor i sód.
* Źródło: wir-essen-gesund.de, www.fid-gesundheitswissen.de, m.poradnikzdrowie.pl/zywienie
